Google’ın kendisine ait sayfa üzerinden girdiğiniz tüm şifreleri bir araya toplaması ve şifrelerinize kolayca erişmesi, hiç beklemediğiniz sıkıntılara yol açabilir.

Google, Chrome üzerinden girdiğiniz tüm şifreleri kaydederek tarayıcıya başka bir zaman giriş yaptığınızda size kolaylık sağlıyor. Fakat bu durumun başınıza açabileceği dertleri önceden bilmenizde fayda var.

Şifrelerin kaydedilmesi durumu yalnızca Google’ın uyguladığı bir sistem değil. Firefox, hatta LastPass gibi servisler de tüm şifreleri bir araya topluyor. Fakat Google’ın bu şifreleri kendi bünyesinde saklayarak başkalarıyla paylaşıyor olabileceğine dair ciddi kaygılar bulunuyor. Bunun dışında bir sorun daha var ki o da başınıza dert açabilecek nitelikte.

Öncelikle Kayıtlı Şifreler özelliğinin nasıl işlediğine biraz daha detaylı bakacak olursak, kullanıcı adı ve şifreyle girdiğiniz tüm sitelere giriş yaptıktan sonra ‘Beni hatırla’ diyerek bir sonraki yaptığınız girişte sizden tekrar şifre girmeniz istenmiyor. Yani tüm şifreleriniz Google’ın elinde olmuş oluyor. Dolayısıyla Google’a isteyerek ya da mecburi bir şekilde ‘güvenmiş’ oluyorsunuz ki bu sizin inisiyatifinize kalmış bir durum. Şifre kayıtlarının tutulduğu sayfaya şuradan ulaşabilirsiniz.

Google’ın Şifre Kaydetme Özelliği, Başınıza Büyük Dertler Açabilir

Başınıza gelebilecek bir diğer sorun ise ‘Beni hatırla’ özelliğini farklı bir bilgisayarda kullanarak size ait olmayan bir tarayıcıda şifrenizi kaydetmiş olmanız. Örneğin bir arkadaşınızın evine ziyarete gittiniz ve bilgisayardan Facebook kullanıcı adınızı / şifrenizi girdiniz. ‘Beni hatırla’ uyarısı size gelmiyor olsa da bu bölüm otomatik olarak tik olmuş durumdayken giriş yaptığınızda tüm şifre bilgilerinizi buraya kaydetmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla hesabınıza bilgiler x bir kişinin eline geçebilir. Eğer Google hesabıyla giriş yaparsanız durum daha da vahim. Çünkü bu sefer sadece Facebook değil, Google hesabınız üzerinden girdiğiniz tüm şifreler o bilgisayardaki tarayıcıda olacak.

Bu tarz sıkıntılar yaşamamak için Google’ın şifreleri kaydettiği sayfaya giderek girdiğiniz şifre bilgilerinizi, karşınıza çıkacak olan X butonuna tıklayarak silebilirsiniz. Ya da ‘Şifreler için Smart Lock’ bölümünü deaktif duruma getirirseniz, bundan sonra gireceğiniz şifrelerinizin hiçbiri saklanmamış olacak. Her halükarda dikkatli olmakta fayda var.